Home » Kenniscentrum » 3 do’s en don’ts voor bedrijven die echt iets willen doen tegen racisme

Diversity & Inclusion

Wow. We hebben nog nooit zoveel bedrijven zien reageren tegen racisme en politiegeweld sinds de dood van George Floyd. Van een zwart vierkant posten (met de juiste hashtags en emoji’s met verschillende huidskleuren), tot het delen van anti-racismestatements, geld doneren en/of beloven om de zaken beter aan te pakken. We zijn blij dat er iets gebeurt, en we hopen dat dit het begin van het einde voor institutioneel racisme kan zijn. Maar voor het zover is, moeten bedrijven hun statements omzetten in echt inclusieve systemen.   

Bekijk deze tweet bijvoorbeeld. Met zo’n 50.000 likes en 23.000 shares sinds ‘ie gepost werd op 31 mei kun je wel spreken van een bereik en engagement waar je geen nee tegen zegt! Klanten zijn kritischer dan ooit en ze zijn niet bang om dat duidelijk te maken aan bedrijven die te veel ‘blabla’ verkopen. Ben je klaar om het beter aan te pakken? We helpen je hieronder verder. 

Doén: Erken het racisme in je eigen bedrijf

Beginnen doen we, vrij logisch, bij het begin. Je moet echt de tijd nemen om te bekijken hoe je als bedrijf inclusief kan zijn. Dat gaat van de manier waarop je nieuwe medewerkers aan boord haalt, tot je supply chain, je strategie om mensen aan boord te houden, en alles daartussen. Bepaal je interne werkpunten voordat je statements de wijde wereld instuurt. Neem Nike, bijvoorbeeld. Het bekende sportmerk nam een actieve positie in tegen racisme, met een variant op hun slogan: “For once, don’t do it”. Nike kreeg echter kritiek omdat het merk al eerder in opspraak kwam voor hun gebrek aan diversiteit in hun managementteam. Dus, naast hun stellingname tegen racisme, blijft Nike zich inzetten om het top management diverser te maken.

… maar beperk inclusie niet tot één vorm van discriminatie

Het uiteindelijke doel is dat al je (toekomstige) werknemers gelijk kunnen deelnemen aan het bedrijfsleven. Daarvoor moet je alle drempels wegwerken. Als je bijvoorbeeld nieuwe medewerkers aanwerft, zou je de nadruk op hun studies en relevante ervaring kunnen leggen, en niet op hun namen en etnische achtergrond. Hoewel dit artikel focust op anti-racisme, is dat lang niet het enige aandachtspunt. Er zijn nog andere vormen van discriminatie om aan te pakken, zoals seksisme, homofobie, transfobie, leeftijdsdiscriminatie of discriminatie omwille van beperkingen. Met andere woorden: intersectionaliteit is het toverwoord voor inclusie binnen bedrijven en onze samenleving.

Doén: Geef je fouten toe en leer eruit

Ben je als de dood om terechtgewezen te worden door kritische klanten? Da’s nergens voor nodig. Fouten maken hoort er nu eenmaal bij. Het belangrijkste is dat je ermee aan de slag gaat wanneer iemand je erop wijst. Ter illustratie: L’Oreal. Net zoals Nike deelden ze een spitsvondig statement tegen racisme, gebaseerd op hun slogan: “Je uitspreken is het waard”. Maar in 2017 ontsloeg het bedrijf Munroe Bergdorf, een zwart transgender model, net omdat zij zich uitsprak tegen racisme. We hoeven er geen tekeningetje bij te maken: Bergdorf wees L’Oreal terecht. De respons van het bedrijf? Het model inhuren als adviseur voor hun nieuw opgerichte Diversiteit- en Inclusieraad.  

… En vergeet niet dat het om je publiek gaat

Hebben jullie net ontdekt wat de historische betekenis is van de hashtag BlackLivesMatter? Goed! Transparant communiceren over je doelstellingen en het proces dat je bedrijf ondergaat is geweldig (en kan andere bedrijven misschien aanmoedigen om hetzelfde te doen). Maar het gaat niet alleen over je eigen vooruitgang delen. Je communicatiekanalen op een inclusieve manier inzetten om een platform te bieden aan diverse stemmen en rolmodellen voor minderheden, bijvoorbeeld door ze in dienst te nemen, helpt je doén wat je belooft. En je kent het gezegde: daden spreken luider dan woorden.

Doén: laat je uitgaven voor jou spreken

Zo komen we naadloos bij het volgende punt: je uitgaven voor jou laten spreken. Of het nu is door te investeren in lokale gemeenschappen, te doneren aan organisaties of fondsen zie opkomen voor sociale rechtvaardigheid, of door diversiteitsadviseurs aan te nemen in je bedrijf. Een overzicht van Belgische initiatieven waaraan je kan doneren vind je hier.

… En stel het niet uit

Even samenvatten: neem stelling in tegen onrechtvaardigheid, maar vergeet niet om te kijken wat je zelf beter kunt doen. Wees eerlijk, sta open voor eventuele kritiek en voeg de daad bij het woord. Kun je nog volgen? Ja, het punt is dat anti-racisme een levenslang engagement vraagt, en dus geen vakje is dat je aan het eind van het jaar kunt afvinken. Maar dat is geen excuus voor uitstel. Vanaf nu kan je dingen beter aanpakken.  

Lichtelijk in paniek? We zijn slechts een telefoontje verwijderd!

NL