Home » Knowledge hub » Diversiteit in België: niets nieuws onder de zon

Diversity & Inclusion

Begin 2021 stond op VRT NWS te lezen dat 1 op 3 Belgen van buitenlandse afkomst is of een buitenlandse nationaliteit heeft. Dat komt overeen met zo’n 3,7 miljoen van onze landgenoten. Eerlijk? Wij keken er niet zo van op. We helpen namelijk elke dag bedrijven en merken om diverse doelgroepen te bereiken, en waren ons dus al bewust van de diversiteit in België. Toch vonden we het een boeiend artikel, en hieronder ontdek je waarom!

Voor alles een eerste keer

Zelfs al leek het voor ons niets nieuws, het was toch opmerkelijk om te lezen dat het de eerste keer is dat er in de Statbel-statistieken niet alleen naar nationaliteit, maar ook naar herkomst wordt gekeken. En wat blijkt? 12,4% van wie in België woont, heeft een niet-Belgische nationaliteit, en 19,7% is van buitenlandse afkomst. Dat laatste betekent in dit onderzoek dat minstens één van je ouders een niet-Belgische nationaliteit heeft. Verder zeggen de statistieken dat die cijfers in stijgende lijn zitten. In 2011 bedroegen ze nog 10,2% en 15,5%. De onderzoekers verwachten dat die diversiteit de komende jaren alleen nog maar verder zal toenemen. Werk aan de winkel dus, wil je met jouw merk relevant zijn én blijven!

Diversiteit is méér dan afkomst of nationaliteit

Oké, we hebben het hier over doelgroepen met een niet-Belgische nationaliteit of afkomst. Maar met 195 andere landen zegt dat natuurlijk niet zoveel. De meeste ‘niet-Belgen’ in België komen uit Nederland, Marokko, Frankrijk, Italië, Turkije en Roemenië. Buitenlandse afkomst en nationaliteit zijn dus allerminst eenduidige begrippen. Ons advies? Bekijk even van naderbij wat diversiteit in deze context betekent voor je met de doelgroep ‘niet-Belgen’ aan de slag gaat. Zelf kijken wij ook naar leeftijd, religie, sociale klasse, seksuele geaardheid en nog zoveel andere identiteitskenmerken wanneer we op zoek gaan naar insights. Diversiteit zit in meer dan afkomst en nationaliteit. Je daarvan bewust zijn, geeft je alvast een streepje voor als je je op diverse doelgroepen wilt richten.

Van diversiteit naar inclusie

Een streepje voor is een mooi begin. Voor even mooie resultaten moet je ook weten hoe je die diversiteit overstijgt. Toevallig is dat een van onze specialiteiten. Onze aanpak verschilt natuurlijk van klant tot klant, maar we gaan wel vaak op zoek naar wat mensen over hun verschillen heen verbindt, als we bijvoorbeeld zoveel mogelijk mensen met een boodschap willen bereiken. We leven nu eenmaal in een diverse samenleving, dus inclusie is een logisch antwoord op heel wat vraagstukken. Pas op, dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is. Maar volgens ons (en vele van onze klanten) loont het wel de moeite. Enneuh… wij maken je met alle plezier wegwijs!

Zelf starten met inclusieve marketing? Ontdek ons gratis e-book!

EN