Home » Kenniscentrum » ‘Ethnisch profileren? Niet normaal!”. Ontdek de kick-off van de nieuwste campagne van Amnesty International

Campaigns

Vandaag lanceerde Amnesty International ‘Niet Normaal/Pas Normal’, een campagne in samenwerking met JES Brussel, Liga voor Mensenrechten, Minderhedenforum, Uit De Marge, Ligue des Droits Humains, MRAX, en activiste Yassine Boubout.

De bedoeling? De opvattingen en het beleid rond etnisch profileren veranderen.

De tools? Getuigenissen, informatie over het thema en aanbevelingen voor politie en beleidsmakers.

Onze bijdrage? Het concept en de branding van deze campagne.

Er is één ding dat we willen benadrukken. Het is oneerlijk dat mensen door politie worden tegengehouden omwille van hoe ze eruit zien, en niet omwille van wat ze gedaan hebben. Klinkt als inefficiënt politiewerk? Klopt. De politie mag je bovendien enkel tegen- of aanhouden op basis van ‘gegronde redenen’. Helaas wordt die beslissing vaak beïnvloed door hardnekkige negatieve stereotypes en vooroordelen over etniciteit, huidskleur, nationaliteit en religie. In het onderzoek van Amnesty International lees je er alles over. Alvast kort samengevat is etnisch profileren vernederend en frustrerend voor wie er het slachtoffer van is. Niet verwonderlijk dat het dan ook het vertrouwen in politie schaadt. Met andere woorden: etnisch profileren? Niet normaal!

En da’s hoe we op het concept van ‘Niet Normaal/Pas Normal’ kwamen. Meer lezen? Bezoek de website ‘www.stopethnicprofiling.be‘!

NL