Home » Kenniscentrum » Port of Antwerp: op koers naar een nieuwe employer brand 

Strategie

De tweede grootste haven van Europa? Die bevindt zich gewoon in Antwerpen. Met zo’n omvang kan je al raden dat er ook behoorlijk wat jobs bij Port of Antwerp zijn. Om zich nog beter in de markt te zetten als aantrekkelijke werkgever, kwam de organisatie bij Allyens terecht. Hieronder ontdek je hoe we dat aanpakten. Volle vaart vooruit!

Haven én werkgever van de toekomst

Port of Antwerp houdt van vernieuwing en duurzaamheid. Dat verklaart meteen waarom het bedrijf een nieuwe employer branding wou: om toekomstige werknemers op een andere manier aan te spreken én om huidige werknemers lang tevreden te houden. Geen eenvoudige klus, want Port of Antwerp is een groot bedrijf met een divers jobaanbod. Van technische tot theoretische profielen, van bureaujobs tot werken op locatie. Die diversiteit vertaalde zich echter nog niet in de instroom van sollicitanten, en dat was dan ook een van de doelstellingen voor de nieuwe employer branding. Hoe jezelf als inclusieve werkgever tonen om meer diversiteit aan te trekken als die diversiteit er nog niet is op de werkvloer? Dat is gelukkig een vraag waar wij het antwoord op hadden. 

Roeien met de riemen die je hebt

Eerst en vooral gingen wij op zoek naar de zaken die Port of Antwerp een aantrekkelijke werkgever maken. We kwamen uiteindelijk uit op 5 pijlers, waarvan ook enkele interessant zijn voor bepaalde doelgroepen, zoals mensen met een andere etnische achtergrond. We hebben dus verder gebouwd op wat er al was. Uit ons onderzoek bleek wel dat slechts één van de vijf pijlers goed gekend was bij de potentiële werknemers. Het was dus vooral een kwestie van communiceren over die 5 pijlers. En dat begon met een nieuwe, dynamische headline: “Samen… da’s hoe wij het doen” waarin we ze allemaal aan bod konden laten komen.

Aan boord: alles voor employer branding

Vanuit die headline realiseerden we een hele reeks andere zaken voor Port of Antwerp. Eerst en vooral stelden we een employer brand book op met richtlijnen voor copy, design en fotografie, zodat alle communicatie in lijn van de nieuwe employer brand kon verlopen. Vervolgens herwerkten we vacatures en mailbrieven en maakten een bijbehorende HR-gids om zoveel mogelijk drempels in de recrutering weg te werken. Daarbij namen we ook alle online kanalen onder handen waarlangs Port of Antwerp vacatures verspreidde, inclusief de omschrijving van het bedrijf en de teksten van hun eigen jobsite. Tot slot vulden we de jobsite aan met een aantal videogetuigenissen waarin werknemers van Port of Antwerp aan het woord kwamen. 

Eindbestemming bereikt?

Dit hele traject vormt een belangrijke eerste stap voor elke werkgever die inclusiever wil worden. Nadat je de essentie van je bedrijf op de juiste, inclusieve manier kunt communiceren, moet je ook nog je hele recruteringsproces onder handen nemen én bouwen aan een inclusieve werkcultuur. Het DEI-verhaal van Port of Antwerp is dus zeker nog niet ten einde, maar ze zitten al wel op de juiste koers!

Related Posts

NL