Home » Knowledge hub » Equal.Brussels: Samen sterker tegen racisme

Campagne

Bij Equal.Brussels draait alles om gelijke kansen voor iedere Brusselaar. Toen ze iemand zochten om een bewustmakingscampagne over racisme en discriminatie te creëren, en tegelijkertijd de rijkdom van culturele diversiteit in Brussel te belichten, klopten ze aan bij Allyens. Want wie kan dat beter dan wij, toch?

Van Niet-Racistisch naar Anti-Racistisch

Ons eerste werk was grondig onderzoek doen. We wilden precies begrijpen hoe we deze uitdaging moesten aanpakken. We identificeerden vier vooringenomenheden waar racisme dagelijks plaatsvindt: dagelijkse uitsluiting, huisvesting, cyberpesten en werkgelegenheid. Door deze vier gebieden in de campagne te benadrukken, wilden we de burgers van Brussel bewust maken dat zij racisme kunnen aanpakken. Kortom, we wilden dat niet-racistische Brusselaars anti-racistisch werden.

#BrusselsYouCanDoIt

Maar hoe trekken we de aandacht van de mensen in Brussel? We besloten een auditieve herinnering aan de campagne te creëren met twee jonge talenten uit Brussel. Zangeres LYNA en rapper Eddy Ape schreven het lied “Brussels’ Heart” als een strijdlied tegen racisme. Het nummer, met bijbehorende videoclip, kreeg online veel aandacht met de hashtag #BrusselsYouCanDoIt.

Missie Geslaagd?

We werkten samen met verschillende partners om een campagnewebsite te creëren waar bezoekers verschillende bronnen konden vinden om racisme aan te pakken. Naast de muziekvideo van “Brussels’ Heart” en de campagnewebsite, waren er verschillende opvallende posters over racisme door heel Brussel te vinden. De campagne kreeg online en in de mainstream media veel aandacht. We bereikten meer dan 500.000 mensen. We durven wel te zeggen: missie geslaagd!

EN