Strategietraject inclusie
Strategietraject inclusie
Wat is een strategietraject voor inclusie?
In een strategietraject voor inclusie focussen we op het helpen van organisaties bij het vaststellen van duidelijke prioriteiten en het ontwikkelen van een effectief actieplan dat hiermee in lijn is. We streven ernaar de nodige hulpmiddelen en richtlijnen te bieden om inclusie te transformeren van een abstract concept naar een tastbare en geïntegreerde praktijk binnen de organisatie. Ons doel is om een blijvende verandering te realiseren waarbij inclusie een fundamenteel onderdeel van de organisatiecultuur wordt.
Hoe gaan we te werk?
Veel van onze klanten omschrijven ons traject als praktisch en gericht op actie, en dat is precies wat we beogen. We streven ernaar niet te blijven steken in het bespreken van mogelijke uitdagingen, maar focussen op het snel in beweging brengen van de organisatie. Maar hoe pakken we dit nu concreet aan?
- We beginnen met het verzamelen van alle beschikbare informatie binnen de organisatie over inclusie, zoals tevredenheidsonderzoeken en inclusierapporten. We beoordelen deze gegevens om te zien of er nog belangrijke inzichten ontbreken.
- We stellen een groep betrokken medewerkers samen die zich willen inzetten voor inclusie. Deze groep wordt strategisch gevormd om voldoende draagvlak binnen de organisatie te hebben.
- Met de verzamelde data organiseren we workshops met het management en de Inclusie Council om de grote lijnen en de uitdagingen te bespreken. In deze fase schetsen we de eerste contouren van een organisatiebreed engagement.
- Om een chaotisch 'Pandora-effect' te vermijden, gaan we pas na het definiëren van de eerste engagementen in gesprek met de gehele organisatie. Dit helpt ons de plannen kritisch te analyseren en verder te verfijnen.
- De verkregen inzichten stellen ons in staat om de engagementen van de organisatie concreet te maken. Aan deze engagementen koppelen we strategische prioriteiten en acties op korte en lange termijn.
- De strategie wordt vervolgens omgezet in een toegankelijk charter, dat binnen de gehele organisatie wordt verspreid. Dit dient als startpunt voor discussie en, belangrijker nog, voor concrete acties.
Wat is de outcome van een strategietraject?
Engagementsverklaring
Ongeacht hoe het wordt genoemd – charter, beleidsnota of engagementsverklaring – dit document is het hart van de toewijding aan inclusie. Het is een tastbare belofte van de organisatie, waarin de prioriteiten voor de komende jaren helder worden uiteengezet. Dit document dient als een kompas, dat de weg wijst naar een inclusievere toekomst.
Actieplan
Draagvlak en bewustzijn
Welke organisaties hebben we begeleid?
Een strategietraject inclusie voor Brussels Airport
We hebben een nauwe samenwerking gehad met Brussels Airport in hun streven naar meer inclusie. Dit traject omvatte het opzetten van een council, en het ontwikkelen van hun charter. Een belangrijk onderdeel was ook het creëren van bewustzijn over inclusie, zowel bij het management als binnen de hele organisatie. Dit proces was gericht op het versterken van de betrokkenheid en het onderstrepen van het belang van diversiteit op elk niveau van de organisatie.
Een strategietraject inclusie voor sectororganisatie ACC
ACC benaderde ons met een ambitieuze vraag: het ontwikkelen van een sectorbreed engagement voor inclusie. We zijn enthousiast aan de slag gegaan en hebben nauw samengewerkt met hun bestuur om heldere engagementen en richtlijnen vast te stellen. Ons doel was om organisaties binnen deze sector effectief te ondersteunen in hun inclusie-inspanningen. Het eindresultaat was een omvattende set van richtlijnen en een bijbehorende campagne, ontworpen om inclusie binnen de gehele sector te stimuleren en te versterken.
Een strategietraject inclusieve communicatie voor Telenet
Met Telenet hebben we een inspirerend traject doorlopen gericht op het implementeren van inclusieve communicatie door de hele organisatie. We ontwikkelden samen een strategie om de prioriteiten voor inclusie te bepalen. Een essentieel deel van ons werk was het betrekken en motiveren van de medewerkers om zich actief in te zetten voor deze doelen.