Home » Kenniscentrum » Beginnen bij het begin – van onze trauma’s tot ons bedrijf

Daily life

We kunnen het niet over onze visie en ideeën voor Allyens vertellen, zonder het te hebben over hoe we hier uiteindelijk terechtgekomen zijn. Het was geen makkelijke opgave (is het dat ooit?) en het is niet alsof er opeens een lampje boven ons hoofd aanging, dat we uit het niets een product tevoorschijn toverden en nog lang en gelukkig leefden. Natuurlijk hopen we wél dat we daartoe komen (of, nee, we hopen dat er helemaal geen einde aan komt). Enfin, ons verhaal is wel wat persoonlijker.

Het draait allemaal om identiteit

We zijn niet de makkelijkste mensen in de samenleving. We passen niet in één vakje, en toch worden we steeds zo benaderd. Zelf zoeken we steeds naar de balans tussen onze verschillende identiteiten, maar de weegschaal slaat nooit helemaal door. Allyens oprichten was niet zomaar onderdeel van die zoektocht, het was onze ontspanningsroute. We hebben een alternatief nodig voor de eenzijdige oplossingen die bedrijven ontwikkelen en invoeren om mensen te bereiken die waarover ze niet eens iets weten. Wij zochten naar manieren om ons verbonden te voelen met de wereld om ons heen en om anderen te helpen om dat ook te voelen. We zochten iets anders, en dan besloten we dat wij het zelf wel gingen maken.

We lopen rond op deze planeet met onze eigen superdiverse identiteiten, en we zijn ons maar al te goed bewust van de uitdagingen die er bestonden en nog steeds bestaan in de samenleving en in de manier waarop we communiceren met elkaar. Stereotypes, vooroordelen, geruchten, labels,… Veel mensen focussen op de verschillen die ze waarnemen en gaan hiermee het gesprek aan. Heel wat merken en bedrijven doen net hetzelfde, en baseren hun strategie hierop. We geloven dat we ons daarom nooit aangesproken voelden. We waren (en zijn) vastbesloten om dat te veranderen.

Van filosofie naar bedrijf

We hadden Mvslim.com al ontwikkeld, een online platform dat wereldwijd miljoenen mensen inspireert door positieve content te delen en de mainstream conversatie over millennials te beïnvloeden. Mét heel wat succes. We kregen de uitnodiging om een presentatie te geven op een evenement van Open VRT, hun community voor digitale creatives. De gastheer van de avond was Tom De Cock, ook wel gekend als de meest creatieve radiopresentator van België. Of ja, dat vinden wij toch. Hij was enthousiast over onze presentatie en nodigde ons bij hem thuis uit. Daar hadden we een geweldig gesprek over onze filosofie, hoe we vinden dat media hun communicatiestrategieën moet verbeteren en inclusiever moet worden. Hij was zo enthousiast dat het ons aanstak en we de stap zetten om onze ideeën waar te maken met een echt bedrijf.

Dus, we gingen aan het werk. We wisselden van gedachten en ideeën met anderen, en ze bleken wel erg herkenbaar voor mensen in onze omgeving. Velen van hen voelden zich niet aangesproken door de meeste marken vandaag, zowel in media als in andere bedrijfstakken, en voelden zich vervreemd. Wij wisten dat wij daar iets aan wilden doen.

We hadden dan al ideeën en een visie, maar nog geen naam. Op een zomerse brainstormsessie viel de naam Allyens uit de lucht, een combinatie van de woorden “alien” en “ally”. We willen aliens (of ja, bedrijven en mensen die niet op een inclusieve manier communiceren) omvormen tot allies (zij die wél inclusief communiceren). En dat allemaal met onze eigen visie over hoe we mensen willen verbinden met elkaar. In plaats van ons blind te staren op de verschillen gaan we op zoek naar de raakvlakken tussen mensen en de verschillende doelgroepen die een merk of organisatie wil bereiken. En die zijn talrijk aanwezig, maar dat wil niet zeggen dat die steeds werken. En daarom zijn wij er: op zoek naar dié overeenkomsten die een bedrijf helpen groeien in een meer open en positieve richting.

Intussen werken we al zo’n 3 jaar, helemaal dankzij de mond-aan-mond-reclame van de geweldige bedrijven waarmee we al mochten samenwerken.

NL