Home » Kenniscentrum » Brussels Airport vliegt naar het paradijs – uh, Marokko – en terug

Campagne, Cases

Wij houden van reizen. Er is geen betere manier om te groeien dan door jezelf onder te dompelen in een andere cultuur en je grenzen te verleggen. We hoeven er dus geen tekeningetje bij te maken hoe blij we waren toen Brussels Airport (BRU), al sinds het begin der tijden (of toch al heel lang) een klant van ons, vroeg om een volledige digitale strategie te ontwikkelen. Het doel? Het VFR-verkeer (Visiting Friends en Relatives) van Marokkaanse Belgen naar Marokko verhogen, met een focus op vier populaire steden.

Iedereen reist naar Marokko om andere redenen. Voor de een is het een fulltime familiegelegenheid, voor de ander tijd om te zonnekloppen, de bijzonderheden van Marokko te ontdekken, of een combinatie van dit alles. Daarom wilden we de verschillende manieren waarop je Marokko kunt bezoeken weergeven én echt alle soorten reizigers bereiken. En tegelijkertijd nog even de voordelen van vliegen via Brussels Airport in de kijker zetten – de bereikbaarheid en betaalbare tickets.

Ik ga op reis en ik neem mee…

Het doel was duidelijk. Zorg ervoor dat Brussels Airport het eerste is waar Marokkaanse Belgen aan denken als ze overwegen om naar Marokko te reizen. We gingen daarom van start met diepgaand research naar de positieve en negatieve associaties die reizigers naar Marokko hebben over BRU. Daarna besloten we de digitale campagne op te hangen aan de hashtags #op123inMarokko en #viteversleMaroc.

De kracht van influencers

Jij zegt ‘hashtag’, wij zeggen ‘influencer’ … en we sturen ze naar Tanger, Fez, Nador en Casablanca. Uiteraard vroegen we hen om foto’s van hun favoriete momenten te delen via Instagram. Ze bereikten – niet schrikken – meer dan 426.000 mensen. Bij de tweede influencercampagne breidden we uit naar Nederland. En ja hoor, alle records werden verbroken met een bereik van meer dan 1.000.000 mensen!

Online, Offline en op Brussels Airport

Onze social mediacampagne bevatte ook een hartverwarmende video (in het Nederlands, Frans, Berber en Arabisch) die 13.000 keer bekeken werd op de website van BRU. Om het oudere Belgisch-Marokkaanse publiek te bereiken, namen we een getuigenis op van een, tja, niet-zo-jonge man, die over zijn ervaringen in Marokko tijdens het Offerfeest vertelde. Oprecht, emotioneel, inspirerend. Wat dacht je van 470.000 impressies op social media?!

We dachten dat een online wedstrijd leuk kon zijn. Onze doelgroep kon twee tickets naar Marokko winnen als ze konden raden waar de Brussels Airport koffiemok (speciaal voor deze gelegenheid ontworpen) gefotografeerd was (uiteraard in de vier steden die we hierboven al vermeldden. Daarnaast deden onze Whatsapp-initiatieven – rechtstreeks gelinkt aan een speciale campagnewebsite – hun werk, met meer dan 4.300 clicks.

We lanceerden ook nog een reclamecampagne (met een bereik van 175.000 mensen) en verdeelden posters over het hele land – waarop we Marokkaanse Belgen aanmoedigden om hun vakantie via BRU te boeken – goed voor 1.700.000 impressies. Hallelujah. En er is nog meer: we zorgden ervoor dat BRU een sponsor was voor de Diwan Awards en installeerden er photo booths (uiteraard met Marokkaanse achtergrond). Tot slot nodigden we Radio Arabel uit om live uit te zenden (in het Frans en Arabisch) vanop BRU.

Een campagne van een jaar mét resultaat

Van de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap:

✅ herinnert 50% zich op zijn minst één impressie

✅ vindt 80% dat de campagne een duidelijke boodschap heeft

✅ heeft 10% Brussels Airport gegoogeld

✅ bezocht 20% de website

✅ is 60% meer geïnteresseerd in reizen via Brussels Airport

NL