Home » Kenniscentrum » Het succesverhaal van Sputnik Media en Telenet: van Skam naar wtFOCK

Campagne, Cases

Het begon allemaal in Noorwegen in 2015: de unieke online jeugdserie ‘Skam’ wordt gelanceerd. Met een innovatief storytellingformat volgde de serie het dagelijks leven van tieners. De serie behandelt onderwerpen zoals vriendschap, school, liefde, geestelijke gezondheid en identiteit en nog veel meer. Ze uploaden elke dag een nieuwe video in realtime op de website van de omroep en combineren al deze updates tot één aflevering aan het einde van de week. Skam brak alle kijkcijferrecords, kreeg veel lof in Noorwegen en werd enorm populair in andere landen. Dus toen Telenet en Sputnik Media een Vlaamse remake genaamd ‘wtFOCK’ wilden maken, was het aan Allyens om te garanderen dat ook deze versie een succes zou worden.

Van onderzoek tot authentieke representatie

Een van de redenen waarom Skam zo populair is, is omdat het zeer authentiek het leven van GenZ’ers in beeld brengt. Het is belangrijk om dingen te zien die je daadwerkelijk kunt herkennen en waarmee je je kunt identificeren, en daarom wilden we echt ontdekken wat er tegenwoordig in het hoofd van 15 tot 17-jarigen omgaat. In totaal voerden we 6 maanden lang onderzoek, met 50 diepgaande interviews met tieners. De onderwerpen van deze interviews omvatten vriendschap, familie, communicatie, taal, stijl, school, muziek, media, liefde, seks, relaties, vrije tijd, uitgaan, eten, geld, religie en hun toekomstbeelden. Dit gaf ons een betrouwbaar inzicht in de cultuur van GenZ in het algemeen.

Het belang van diversiteit

De opdracht was duidelijk: de serie moest de wereld van vandaag realistisch weergeven. We moesten dus een goede mix van respondenten vinden. Daarnaast bereidden we doordachte vragen voor die we stelden aan verschillende minderheden. We vroegen bijvoorbeeld aan gay tieners wie de eerste stap zou moeten zetten in een relatie, of we vroegen tieners met een hoofddoek hoe ze zich voelen over het dragen ervan. De conclusies uit ons onderzoek hielpen Sputnik Media om stereotiepe representatie en clichés te vermijden. Bijvoorbeeld – en spoiler alert – je zult geen tienerzwangerschap zien, maar je zult wel een meisje zien dat haar arts bezoekt nadat ze onbeschermde seks had. Een situatie die niet alleen meer herkenbaar zal zijn voor veel tieners, maar hen ook iets leert.

Inclusieve representatie leidt tot succes

wtFOCK heeft momenteel 4 seizoenen, elk met een hoofdpersonage dat gekoppeld is aan een thema. Het is een van de meest succesvolle online series in België ooit. Het uitgebreide onderzoek en de voorbereidingen erachter leidden tot het succes, de geloofwaardigheid en de authenticiteit van wtFOCK. En dat lazen we af in de kijkcijfers. Het eerste seizoen trok 100.000 unieke kijkers aan. Tijdens de eerste weken van het tweede seizoen groeide het publiek naar 200.000 kijkers. Het derde seizoen eindigde met 450.000 kijkers. Inclusieve representatie is belangrijk!

NL