Home » Kenniscentrum » Twee miljoen views op TikTok? Da’s geniaal!

Campagne, Cases

Da’s Geniaal is een project dat we deden voor een cluster van bedrijven in de STEM2D-domeinen. Dat zijn bedrijven die zich bezighouden met wetenschap, technologie, wiskunde, techniek, productie of design. Een specifieke branche, die specifieke vragen voor ons had: hoe kunnen we STEM2D populairder maken bij jongeren van 10 tot 14, zodat ze later een studierichting en/of beroep in dat domein overwegen? En hoe kunnen we ons hierbij richten op meisjes, zodat er meer gendergelijkheid in de sector komt?

Ons geniaal inzicht

De vraag voor meer gendergelijkheid in STEM2D is niet nieuw. De afgelopen jaren waren er al heel wat initiatieven om meisjes en vrouwen enthousiast te maken over STEM2D. Die zijn echter bijna altijd expliciet en uitsluitend op meisjes gericht. Bij Allyens pakken we het liever anders aan. We wilden met deze campagne net zo veel mogelijk jongeren aanspreken, omdat STEM2D in het algemeen nog geen toegankelijk domein is. Wat onze campagne dus anders maakt dan alle voorgaande? Een écht inclusieve invalshoek. Want da’s beter voor iedereen.

Subtiel, maar effectief

Een inclusieve houding betekent niet dat we geen gerichte communicatie gevoerd hebben. De doelgroep bleven nog steeds jongeren en het doel was nog steeds hun interesse voor STEM2D aanwakkeren. Het was dus belangrijk om onze campagne af te stemmen op de leefwereld van jongeren. Daarom bedachten we leuke challenges voor de jongeren zelf die we in samenwerking met influencers verspreidden. Om het toegankelijk te houden gebeurde dat in verschillende fases: in een eerste fase deelden influencers teasers op TikTok en Instagram. In een tweede fase kon je de volledige filmpjes (met wetenschappelijke uitleg) bekijken op YouTube en de Da’s Geniaal website. Wie nog meer achtergrondinformatie wou, kon op die website terecht voor artikels en interviews met werknemers uit de STEM2D-sectoren. Bovendien ontwikkelden we op die website specifieke onderdelen voor ouders, leerkrachten en bedrijven omdat zij als stakeholders ook een rol kunnen spelen. 

Inclusieve challenges: een uitdaging?

Voor de challenges kregen de influencers steeds de hulp van een ambassadeur die zelf in een STEM2D-domein werkte. We kozen bewust voor zoveel mogelijk vrouwelijke ambassadeurs, omdat het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen één van de redenen is waarom er weinig meisjes in STEM2D terecht komen. De challenges zelf waren echter niet per se meisjesachtig, en konden bovendien makkelijk uitgevoerd worden met huis, tuin – en keukenmateriaal.

De resultaten, die waren ook geniaal.

Op die manier konden we een inclusieve campagne houden, met de aandacht voor specifieke doelgroepen, zonder dat het geforceerd voelde of zonder dat we andere subdoelgroepen uitsloten. De resultaten van dat alles? De challenges werden meer dan 28.000 keer bekeken op de website en het YouTubekanaal, de teasers op TikTok kregen 1.700.000 views en 244.000 likes. 

Benieuwd naar meer? Check de website voor alle content: dasgeniaal.be

NL