Home » Kenniscentrum » Inclusieve marketing: zo blijft jouw merk relevant

Inclusive Marketing

Een snelle vraag: zijn diversiteit en inclusie meer dan buzzwords? Het enige juiste antwoord is ‘ja!’. Onze samenleving is diverser dan ooit, en dat heeft ook z’n gevolgen voor je marketing. Dat had jij natuurlijk al lang begrepen. Anders kwam je niet bij dit artikel terecht. En het is één ding om te beseffen dat diversiteit en inclusie belangrijk zijn, het is nog iets helemaal anders om door ook effectief mee aan de slag te gaan. Geen nood! We leggen het je hieronder haarfijn uit.

Beginnen bij het begin: wat is inclusieve marketing?

Als wij het over marketing hebben, dan bedoelen we “de manier waarop je met de markt communiceert”. Inclusieve marketing is dan zoveel als “je boodschap en je aanbod op een inclusieve manier de wereld insturen”. Inclusief je marketingstrategie en alle bijhorende acties.

Anders gezegd: je houdt rekening met de bestaande diversiteit in de samenleving – of dat nu op vlak van afkomst, leeftijd, religie, klasse, gender, geaardheid, etniciteit of nog iets anders is – en creëert producten, diensten en content die inclusief zijn in die zin dat ze voor diverse doelgroepen relevant zijn. Dat doe je door op zoek te gaan naar en in te spelen op overeenkomsten tussen die groepen. Het resultaat? Je doelgroepen voelen zich gezien én gehoord.

Oké, en wat is daar het praktisch nut van?

Behalve dat het gewoon netjes is om de samenleving te weerspiegelen in je marketing, is het nu eenmaal zo dat traditionele marketing niet meer genoeg is voor merken die relevant willen zijn én blijven. Stel je even voor dat je tandpasta verkoopt (oké, niet het spannendste voorbeeld). De uiteindelijke doelgroep die tandpasta gebruikt is heel erg breed. Maar met traditionele reclamespotjes bereik je die brede doelgroep niet. Eenheidsworst is zo 2019. En dat hebben consumenten ook begrepen. Zo geeft, volgens onderzoek van Microsoft, 54% van de millennials de voorkeur aan een inclusief merk boven een concurrent.

Inclusieve marketing komt erop neer dat je een beter inzicht hebt in diverse doelgroepen, waardoor je je producten, diensten en campagnes kunt afstemmen op verschillende noden. Da’s lekker efficiënt, en dat zul je wel merken aan je bereik.

NL