Home » Kenniscentrum » Wat the f*ck is inclusieve communicatie? Dit zijn 5 dingen die je erover moet weten

Inclusive Marketing

Wie door onze website gaat, komt de woorden “inclusieve communicatie” zo’n 132 keer tegen. Niet verwonderlijk, want dat is nu eenmaal de core business van Allyens. Het is waar we in geloven, en uiteindelijk ook wat we verkopen. Maar wat is het nu eigenlijk? Als je wil begrijpen wat inclusief communiceren betekent, zijn er 5 dingen om voor eens en voor altijd in je oren te knopen.

1. Het doel is altijd om je bereik te maximaliseren

De ultieme manier om het bereik van elke campagne of communicatiemiddel te maximaliseren. Klinkt als magie, maar eigenlijk komt inclusieve communicatie neer op een aanpak die ervoor zorgt dat een bepaalde boodschap gezien of gehoord wordt door een diverse groep mensen. Het is dan ook het perfecte antwoord op een vraag die we bij Allyens vaak krijgen: “hoe bereik ik het publiek waarbij ik vandaag nog geen aansluiting vind?”.

2. Het past perfect bij een super diverse samenleving

Inclusieve communicatie (h)erkent en beantwoordt aan de verscheidenheid van diverse en gelaagde identiteiten van vandaag. In globale en super diverse samenlevingen kan het nogal een uitdaging zijn om iedereen die er deel van uitmaakt te bereiken. Inclusieve communicatie zorgt ervoor dat die diverse groep mensen je boodschap niet alleen ontvangt, maar ook dat ze er op een positieve manier op zullen reageren. Wat op zijn beurt hun tevredenheid vergroot.

3. Het begint meestal met gewoon wat meer toegankelijk zijn

Toegankelijkheid is een kernbegrip wanneer we het hebben over inclusie. Of het nu gaat om designs, taalgebruik of materiaal aanpassen, of een groter strategisch plan herdefiniëren, het achterliggende idee is dat je meer dan gewoonlijk rekening houdt met de noden van verschillende mensen.

4. Inclusieve communicatie kost je geen fortuin

Het is de meest kostenefficiënte manier om te communiceren. Je hebt niet voor elke doelgroep een andere strategie nodig, maar je kunt ze meenemen in het overkoepelende communicatieplan. De initiële integratie van inclusie en de eerste stappen kunnen een grote uitdaging lijken, maar uiteindelijk creëert inclusieve communicatie meer positieve uitkomsten dan je misschien verwacht had.

5. Het is gemaakt voor bedrijven met een lange termijnvisie

Inclusieve communicatie vereist flexibiliteit en de bereidheid om te groeien. Merken, bedrijven en organisaties kunnen het enkel opnemen als ze van plan zijn om bepaalde gewoontes en processen, die ze misschien al jaren hanteren, bij te sturen. Ze kunnen alleen maar inclusief communiceren als ze mee veranderen met de samenleving waarvan ze deel uitmaken.

De meeste bedrijven waarmee we praten zijn het met ons eens: inclusieve communicatie is de dag van vandaag noodzakelijk voor elk bestaand merk. Als er na het lezen van bovenstaand artikel nog iets onduidelijk is, dan leggen we je het graag verder uit. Voel je vrij om contact op te nemen met ons voor een inclusief gesprekje op ons kantoor. Koffie inclusief!

NL